lördag 6 augusti 2016

Croatian dinner with a view


För vår middag igår lämnade vi resortet där vi bor och vandrade utmed vattnet längs hamnen här i viken. Vi fick tips av en av receptionisterna på vårt hotell om en restaurang en bit bort som serverar lite mer typisk kroatisk mat och bra fisk och skaldjur istället för bara pommes och friterade kalamari som dom flesta restauranger på resortet gör. 
När vi klev in på restaurangen Ribaska Koliba var det första vi möttes av en oslagbar utsikt över hamnen och de gröna kullarna på andra sidan viken. Rader av fint uppdukade bord och klassisk, stilren inredning, färskfångad fisk på isbädd och levande humrar i ett akvarium (lite väl inhumant i mina ögon, älskar hummer men kunde inte förmå mig att äta en av dessa som jag sett levande) följde och en personal som tog emot oss varmt och glatt. Eftersom klockan knappt var halv sex på kvällen var restaurangen dessutom i princip tom på gäster sånär som på ett enstaka par. 
Vi blev placerade vid ett bord vid ett vidöppet stort fönster precis intill vattnet med underbar utsikt över alla segelbåtar. Vår kypare var superb, han hade stort engagemang för att vi skulle få smaka på de bästa lokala, istriska rätterna och vinet och vi blev inte besvikna! Till förrätt beställde vi in olika lokala små fiskar och bläckfisk röra samt kryddig tonfisk tartar på en bädd av wasabi - utsökt! 
Till huvudrätt valde vi ut "the king of the fishes in the sea" som dom kallar den här - red snapper. Den ångkokades och serverades med ångade grönsaker och var så himla god. När brisen blåste in från havet och förde med sig doften av saltvatten och tång förhöjde det upplevelsen och det fick en nästan att känna att man själv precis fångat fisken, kokat den och satt och njöt av sin förtjänst.  
Vinet var underbart även det, Bienvenutti heter det, ett vitt vin gjort på druvor som bara återfinns lokalt i området. Det var så mycket mat så jag orkade inte riktigt all fisk så Pontus och jag bytte tallrikar. I bytet så gled min gaffel av tallriken, studsade två gånger på bordet och gjorde sedan en snygg volt över kanten och försvann ner i det stora blå. Vi skrattade så himla mycket, jag och Pontus, för det såg så himla roligt ut och ingen av oss hade ens gjort en ansats till att fånga gaffeln på dess "flykt" utan bara stirrat efter den ner i vattnet. När kyparen kom för att ta tallrikarna sa jag "We had a little accident here...one of the forks went overboard!" Kyparen log, skakade på huvudet och sa skämtsamt "Don't tell me, I don't wanna know, what I don't know I don't have to charge you for". 
Till efterrätt tog vi in en cheesecake (jag älskar cheesecake!) som var helt divine och en choklad sufflé som var underbart krämig att dela på. Måltiden rundades sedan av med en lokal brandy som restaurangen bjöd på. Det var helt sagolikt att äta här, ett ställe jag helt klart rekommenderar! Inte minst var servicen helt superb! 
Efter måltiden strosade vi lite längs vattnet, tittade på båtarna och de små primitiva bryggorna innan vi vandrade tillbaka till resortet. En magisk kväll, helt enkelt! 


// For dinner yesterday we left the resort and went to a local restaurant nearby that one of the receptionists had recommended. When we first walked through the doors of restaurant Ribarska Koliba the first thing that met your eye was a striking view of the harbour and the green hills on the other side of the bay through big open windows. Fresh fishes on a bed made of ice and lobsters in a tank, tables and interior in classic beautiful design set up and a warm greeting from the restaurant staff.
We were placed at a table by the window with direct view over the water and surroundings and served by a waitor who was very keen on making sure we had the best possible local dishes and local wine served and it was all wonderful! 
We had small, different prepared little fishes and squid for entrée together with a delicious spicy tuna tartar on a bed of wasabi. So tasty! 
For main course we picked out "the king of the sea" as the locals here call him - red snapper. It was prepared for us along with fresh vegetables and was so delicious. It was so much food I couldn't finish it of so me and Pontus decided to switch plates. While doing so, my fork slid of the plate, bounced on the table twice before taking a big jump over the side and into the big blue with a "plump". Me and Pontus just stared after it and burst into laughter. When the waitor came to collect our plates I told him "We had a little accident here...one of the forks went overboard!". He smiled, shook his head and said "Don't tell me, I don't wanna know, what I don't know I can't charge you for". 
For dessert we decided to share a cheesecake (I love cheesecake!) and a chocolat sufflé, both of them divine. The meal was finished of with a small glass of a local brandy as a courtesy by the restaurant. To eat here was like magic and I truly recommend this place if you ever stay at Park Plaza resort. 
After dinner we strolled along the water to look at the boats and some primitive bridges before we headed back to our hotel resort. A magical evening! 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar