torsdag 20 december 2018

Christmas lunch with colleagues at Gamla Riksarkivet


Scroll down for a version in English 

Jullunch med kollegor på Gamla Riksarkivet 


I fredag var jag på julbord med kollegor från mitt jobb på Gamla Riksarkivet. Det ligger nära Gamla Stan, på Riddarholmen, och i år är femte året i rad som det hålls julbord här. Niklas Ekstedt (med en Guide Michelin-stjärna i bakgrunden) är stjärnkocken som tagit fram recept och mat och det finns både traditionella rätter såväl som mer nyskapande sådana på menyn; allt från Janssons frestelse, köttbullar, grönkål och brysselkål till ankterrin, hjortkorv, vildsvinskorv och mer osedvanliga rätter.
     Mest taggad var jag ändå på efterrätterna då jag fått höra att det föregående år funnits ett helt rum fyllt med godis och efterrätter! 
     För att direkt svara på er fråga: ja, det fanns även i år ett helt godis- och efterrättsrum! Allt från chocklad, mintkyssar, skumtomtar, ris á la Malta till maränger, saffranspannkaka med salmbärssylt (min favorit!) och fyllda lakritsremmar på snöre och ett helt bord med olika ostar, marmelader och kex. 
     Vi välkomnades med hemmagjord alkoholfri glögg och pepparkakor innan vi fick gå en trappa upp och njuta av all julmat och alla efterrätter. Nu när jag tittar på bilderna i efterhand så ångrar jag att jag inte åt mer men när man väl hade klämt två tallrikar fyllda till bredden plus efterrätt så var man ju inte direkt så kaxig på att mula i sig mer just där och då, ha ha! 
     Är ni sugna på ett julbord lite utöver det vanliga, i en härlig gammal miljö, kan jag rekommendera att ni bokar in ert nästa julbord på Gamla Riksarkivet. Vare sig ni vill gå dit som familj, som par eller som företag så är det ett perfekt julbord för alla som gillar julmat - stort plus att det också finns ett helt eget bord med vegetarisk och vegans kost för de som inte äter kött 👌

// Christmas lunch with colleagues at Gamla Riksarkivet 


On Friday I went for Christmas lunch with colleagues at Gamla Riksarkivet. It's located near Gamla Stan, over at Riddarholmen, and this is the fifth year in a row they organize Christmas lunch. The recepies and food are made by the Swedish master chef Niklas Ekstedt (he has a Guide Michelin star since earlier) and it´s both traditional as well as more untraditional courses on the table. I for one was mostly excited about the roumor there might be a dessert room - yes, you read it right: a whole room filled with dessert and candy!
     To put your minds at eas - yes, there was a dessert and candy room! Filled with everything from traditional chocolats to saffron pancake (my personal favourite!). 
     We were welcomed with alcohol free mulled wine and homemade gingerbread before being escorted one stair up to the lovely dining rooms. Looking at all the photos now I almost regret I didn't eat more then and there - but after three plates of food and sweets you were not that cocky, ha ha. 
     If you want to go and eat a real good Christmas lunch or dinner I can really recommend you book a table at Gamla Riksarkivet -whether you go with your family, your colleagues or as a date it's perfectly suitable for any kind of party. A big plus in my book is that they also offer a whole separate table with vegetarian and vegan food 👍































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar