söndag 16 december 2012

Pistol-skytte - framtida fritidssyssla?

Så, vi bestämde oss i familjen för att det skulle vara kul att hitta på någon fritidssyssla tillsammans - fråga mig inte vems idén var, men det slutade med att vi igår var och provade på pistolskytte! Ute i Solna finns det en klubb som håller till i Ballongberget. Det var jag, min mamma, lillasyster, storasyster och hennes sambo, som för övrigt kände skytteledaren. 

Så. Himla. Coolt. !!! Vill lätt göra det igen! Vi började med att skjuta .22-kalibriga pistoler (minns inte vad dessa hette). Två testomgångar på fem skott per omgång, och sedan körde vi en tävling. Jag kom tvåa i den tävlingen. Träffade "bullseye" i tre av dessa om gångar. Skytteledaren trodde jag hade skjutit tidigare, när jag förklarade att detta var första gången i mitt liv så sa han att jag var "en naturbegåvning" och "en framtida tävlingsskytt" och att jag borde ta upp skytte seriöst. Haha, jaså? Första gången jag fått höra att jag är en naturbegåvning på något, tror jag, känns lite lustigt att det skulle vara pistolskytte. 

Ingången till Ballongberget

Glock-pistol


LillasysterJag som laddar pistolenDe återanvände skjuttavlorna - alla dessa skott är alltså inte mina, även om jag bara träffade i den svarta delen, oftast i de inre cirklarna.Storasyster
 
Som sagt, först sköt vi med .22-kalibrigt vapen, sedan .9-kalibrigt. Där fick vi välja om vi ville skjuta med en Glock, en Beretta eller en revolver (minns ej märke). Jag valde Beretta. Så sköt vi tävling igen, sedan sköt vi på närmare avstånd, tio skott så snabbt och precist som man kunde. Haha, för att vi skulle få prova på att skjuta som i film, sa skytteledaren, bara för skojjs skull. Då sköt vi en åt gången istället för tidigare då vi alla skutit samtidigt eller tre åt gången. Nu användes Glocken. 

Efter första eller andra skjutomgången då vi började fick man smak på krutet - jag menar bokstavligt. Bergrummet fylldes allt mer, ju mer vi sköt, med krutdamm som lade sig tjock i rummet. Det smakade sött i munnen, lite som lakrits, och det blev lite rossligt i halsen. Den där smaken satt i så länge pistolerna gick varma, först någon timme efter vi var klara började smaken försvinna. Fingrarna luktade krutdamm och metalliskt också. 

Som sista övning använde vi dels en revolver, del en mastodontpistol, en av dem hette Magnum 3.57, men minns inte vilken som var vilken. Det är i alla fall en av dessa som syrran skjuter med på bilden ovan. Ser ni eldsflammorna? SÅ. JÄKLA. COOLT. Och nej, det är inte photo-shoppad. Det såg ut så på riktigt när man sköt. 

Revolvern som vi använde allra sist, där filmade min lillasyster när jag sköt. Den var laddad med fyra skott, varav de två sista var mastodont-kalibriga: de lät mest, och skapade mest rekyl. Ni kommer se på videon hur stark rekylen är när jag skjuter de två sista skotten, pistolen flyger verkligen uppåt när jag trycker av skottet, var inte alls beredd på det på det första utav dessa två skott. Därav min förvånade min, haha. Sedan var jag tvungen att spänna hannen mellan varje skott, då revolvrar aldrig är automat- eller semi-automatiska vapen. Var helt röd mellan tummen och pekfingret efteråt, och det kändes i armen att den hade tagit emot rekylen, man blev liksom stel. Men det gjorde inte ont. 

 

Sedan var vi ju så klart tvungna att ta lite cool bilder efteråt, á la James Bond-style ;)Mastodont-pickadollen... 


Haha, skjutglad? 


Det var en så himla häftig upplevelse. I början var vi alla lite nervösa, jag hade till och med handsvett - och tilläggas bör att jag ALDRIG har handsvett. Det eskalerade ju hela tiden med, pistolerna blev större, ljudet när skotten brann av högre och rekylen häftigare. Men vill lätt göra om det igen! Kan verkligen rekommenderas som upplevelse-present, om ni inte vet vad ni ska ge bort i julklapp! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar